March 9, 2020

February 28, 2020

Please reload

Recente berichten

10 VRAGEN AAN: Leander Verbelen

October 24, 2019

10 VRAGEN AAN : ‘……Leander Verbelen’:

 1. Beste Leander, onze geliefde club KVS Branst bestaat volgend jaar 70 jaar (!), heel wat van je levensjaren heb jij hiervan taken ingevuld, dus niet alleen als voetballer maar zoveel meer. Kan je deze even chronologisch schetsen ?

  In 1968 ben ik als 12-jarige beginnen voetballen bij onze club en heb in alle jeugdcategorieën, waarna reserven, eerste elftal en veteranen gespeeld. Op mijn 53ste heb ik de schoenen officieel aan de haak gehangen, maar af en toe kan ik het toch nog niet laten.
  Ook ben ik 3 seizoenen trainer geweest van de preminiemen en 4 seizoenen juniores.
  Nu al een jaar of tien train ik -samen met anderen- het G-team.
  Er zijn nog maar weinig bestuurs- en andere functies welke ik nog niet – al dan niet tijdelijk – heb waargenomen. Meestal nadat iemand ermee stopte kwamen diverse taken bij mij terecht.
   

 2. Elke club heeft zijn hoogte- en dieptepunten, welke van beide blijven jou voor altijd bij ?

  De allereerste wedstrijd van ons G-team zal ik nooit vergeten. Van voetbalregels hadden ze nog geen benul, maar spelvreugde en beleving dropen ervan af.
  Als dieptepunt zou ik degradaties kunnen noemen, maar dat hoort bij het spelletje. Veel erger vind ik het wanneer financiële of andere beloftes niet worden nagekomen en de club daardoor in de problemen komt.
   

 3. Je bent samen met Jean-Paul Dullers, Ivan Verbiest en Paul De Ost, trainers van onze G-ploeg, hoe belangrijk is het om dergelijk sociaal project voor anders validen in een gemeenschap als Branst draaiende te houden ? Wat zijn de knelpunten ? Wat geeft je de grootste voldoening ?

  We willen een club zijn die kansen geeft aan iedereen, dus mensen met een beperking horen erbij. Je kunt niet een familiale club willen zijn en tegelijk mensen uitsluiten. Enkel wie het echt te bont maakt en de clubwerking fundamenteel belemmert hoort hier niet thuis.
  Het G-team heeft spelers van alle leeftijden, diverse origine en beperkingen, maar als ik zie hoe respectvol die met mekaar omgaan dan kunnen we er veel van leren.
   

 4. Hoe zie jij de toekomst voor het voetbal in een gemeente als Bornem met zoveel verenigingen?

  Elke club die verdwijnt is ook een tegenstrever minder en als je dat doortrekt heb je alleen nog jezelf om tegen te spelen. Fusiegesprekken gaan vaak voorbij aan de eigenheid (DNA) van de bestaande clubs, waardoor binnen een gemeenschap dan weer nieuwe clubs worden opgestart.
  Overigens is het een utopie dat een fusie meer middelen en medewerkers genereert, één plus één wordt in het allerbeste scenario anderhalf.
   

 5. Aansluitend op voorgaande vraag rijst meer en meer het probleem hoe elke vereniging zijn toekomst kan waarborgen nu minder en minder mensen bereid zijn om vrijwillig iets te willen doen. Hoe beoordeel jij dit groot maatschappelijk probleem ?

  De individualisering van onze maatschappij is een verontrustend gegeven en een grote uitdaging voor alle verenigingen. Wie een taak opneemt stelt zich meteen kwetsbaar op. Kritisch aan de kant blijven staan is nog zo comfortabel. De tijd dat vrijwilligers tevreden waren met een woord van dank is lang voorbij. “Wat krijg ik ervoor in de plaats” is de meest gehoorde reactie wanneer we aan iemand iets vragen. Ik zou zeggen, elke vrijwillige medewerker -wat zijn bijdrage ook is- verdient respect. Laat ons daar al mee beginnen.
   

 6. Voorafgaande vragen bevatten sociale, maatschappelijke aspecten, maar jij bent de juiste man om naar je mening te vragen aangezien je beroepsleven als ambtenaar nog niet zo lang geleden is afgerond, hoe kijk je hier op terug ?

  Op het werk was ik verantwoordelijk voor de dossiers schuldbemiddeling. Ik heb geleerd dat niemand gevrijwaard is van tegenslag, werkloosheid en armoede. Wie het goed heeft zou moeten beseffen dat hij mogelijk hard gewerkt heeft, maar toch ook vooral geluk heeft gehad.
   

 7. Naast de passie voor KVS Branst, gooi je ook zeer graag regelmatig eens een vislijn in het water, je doet zelfs mee aan wedstrijden, komt hier ook je winnaars mentaliteit naar boven ?

  Als kind was ik al een verwoed hengelaar. Ook daarin wilde ik steeds beter worden en dan kom je vanzelf in het wedstrijdcircuit terecht. Aan de waterkant vind ik mentale rust en bij wedstrijden kan ik mijn drang naar perfectie kwijt. Met dank aan Sensas, het Franse bedrijf dat me ondanks mijn minder aantal wedstrijden/resultaten blijft steunen.
   

 8. Trouwens hoe en wanneer heb je Hilde – je echtgenote – leren kennen ? Ook Hilde besteedt heel wat energie en tijd in onze club, is dat niet extra moeilijk om als echtpaar zoveel met voetbal bezig te zijn ?

  Hilde is net als ik geboren en getogen in Branst en onze moeders waren echte vriendinnen. We kennen mekaar al heel lang, wanneer de vonk is overgeslagen blijft tussen ons. Vroeger kwam ze maar zelden naar mijn wedstrijden kijken. Pas sedert ik bestuurslid ben is ze er mee ingerold. Het is hartverwarmend hoe goed de verstandhouding met de andere dames is; ze zou het niet meer willen missen.
   

 9. Kies uit volgende opties: (je hebt geen jokers)

 • Forel met amandelen of konijn met trappist: forel met trappist

 • Voetballen of vissen: vroeger voetballen, nu vissen

 • Wandelen of fietsen: van fietsen doen mijn knieën pijn

 • Cadeaubon voor een luchtballonvaart of doop met sportvliegtuig: laat maar een ballonnetje op

 • Caravan, tent , B&B of toch maar een hotel: een goed hotel

 • Jan Mulder, Marc Degryse of Geert De Vlieger: Geert De Vlieger

 

10. Last, but not least ! Onvermijdelijk een vraag over het onderhoud van onze grasvelden.  Je rijdt allicht meer kilometers met de grasmaaier dan met je wagen, en wordt alom geprezen door onze spelers, trainers, medewerkers en ook andere voetbalclubs voor de prachtige staat van vooral ons A-terrein. Het mag duidelijk zijn , het onderhoud houdt meer in dan wat rechte stroken af te rijden, leg even uit welke factoren zijn belangrijk om tot de mooiste grasmat van onze regio te komen ?


Ik heb niet echt een geheim, maar kan wel enkele tips geven:
       - omwille van een goede wortelgroei: besproei met mate
       - ook gras moet eten krijgen (met dank aan Lowie).
       - maai in het groeiseizoen 2 tot 3x per week à 2,5 cm
       - herstel wekelijks de speelschade
       - indien regen voorspeld wordt: meteen maaien
       - gebruik de zware wel slechts als allerlaatste optie
 

Bedankt Leander ! Veel succes nog en vele gezonde jaren samen met  Hilde bij onze club !

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons
Please reload

Archief
 • Facebook Basic Square

© Copyright 2015. KVS Branst   Walter Van Ingelgem